Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu) Davaları Hakkında Genel Bilgi

                       ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVALARI

Taşınmaza ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılmasına izale-i şuyu denir.

Ortak malın taksimi aynen mümkün olmuyor ise mahkemece satılarak bedellerinin paylaştırılacağı M.K 628 maddesinde belirtilmiştir. İzale-i şuyu davasında temel amaç ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülmesidir.Söz konusu taşınmazın bölünebilir nitelikte olması halinde mahkemece taşınmazın aynen paylaştırılmasına,aksi durumda açık arttırma yolu ile satılmasına karar verilir.

           GÖREVLİ MAHKEME:

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “Sulh hukuk mahkemelerinin görevi” başlıklı 4. maddesinin b bendinde sulh hukuk mahkemelerinin taşınır ve taşınmaz mal veya hakkın paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin davalara bakacakları yazılıdır. Bu sebeple dava sulh hukuk mahkemesinde açılır.
 
YETKİLİ MAHKEME:

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “Taşınmazın aynından doğan davalarda yetki” başlıklı 12. maddesi taşınmaz üzerindeki ayni hakka ilişkin veya ayni hak sahipliğinde değişikliğe yol açabilecek davalar ile taşınmazın zilyetliğine yahut alıkoyma hakkına ilişkin davalarda, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinin kesin yetkili olduğunu belirtmiştir. Hakkında paydaşlığın giderilmesi davası açılacak olan taşınmaz hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesi yetkilidir. 
 
 DAVA AÇMA HAKKI OLANLAR:

Paydaşlığın giderilmesi davasında dava açma hakkı paydaşlara aittir. Türk Medeni Kanunu 698/I’e göre paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebilir. Bu maddeye göre paydaşlığın giderilmesi davası açabilecek kişiler taşınmaz malın paydaşı olan kişilerdir.

Paydaşlığın giderilmesi davasını paydaşlardan her biri ayrı ayrı açabileceği gibi birden fazla paydaş diğer paydaşlara karşı da açabilir. Davanın davalısı ise diğer paydaşlardır. Davalı durumunda olan paydaşların da davacılar gibi taşınmazdaki ortaklığın ne şekilde giderilmesi gerektiğine ilişkin talepte bulunma hakları vardır.

 SATIŞ YOLUYLA PAYDAŞLIĞIN GİDERİLMESİ:

TMK m. 699/III hükmüne göre “Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa açık artırmayla satışa hükmolunur. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır.” Paydaşlığın giderilmesi davası açılan taşınmazın yukarıda açıkladığımız koşullara göre aynen bölüşme yoluyla paydaşlığının giderilmesine karar verilemiyorsa paydaşlığın taşınmazın açık arttırmayla satışa sunulması yoluyla giderilmesine karar verilir. 
 
            Menkul ya da gayrimenkuller hissedarları arasında taksim edilemez ise, paydaşlardan birinin ortaklığın giderilmesi talebi ile sulh hukuk hakimliği’ne müracaatı ile hukuki süreç başlar. Genellikle gayrimenkullerde rastlanan bir durumdur. Mahkeme öncelikle ortaklığın giderilmesi istenen şeyin taksim edilebilir olup olmadığını inceler. teknik bilirkişileri görevlendirir. taşınmazın imar durumu, hisse ve hissedarların sayısı gibi etmenlere bakarak, paylaştırma sureti ile her bir paydaşa müstakil bir parça (daire, arsa vs.) düşebilecekse, paylaşımı seçer, değil ise satışına karar verir.

67 yorum:

  1. merhabalar Ön cephe mesafesinin yetersizligi nedeni ile 441 m2 lik nakıs parselim var. yandaki parsel ile tevhid yapılması gerekiyor ama sahibi yurtdışında. adam 73 yasında ve hiç evlenmemiş. çok senedir gelmiyor ( 21 ). yani orada yaşıyor. bir yolunu bulup kendisine ulaştım. 1 dönümlük arazisinin hem ifrazi hem de tevhidinin yaplimasi gerektigini soyledim. mutlaka gelmesi ya da burada guvenebilecegi herhangi bir akrabasina ya da avukata vekalet vermesi gerektigini soyledim. ama bir turlu anlamak istemiyor. malum adam 73 yasinda. ama ben bu durumda parselime hicbir sekilde imar alamiyorum. boyle bir durumda;

    Acaba İzale - i Şuyuu davası açabilir mi?
    Açılırsa dava lehime sonuçlanır mı?
    Bu dava ne kadar zamanda sonuçlanır?
    Bu davanın malıyetı ne kadardır?
    Saygılarımla.

    İlker SAKARYA

    Atakya / HATAY

    YanıtlaSil
  2. bugün itibari ile sulh hukuk mahkemesine dava açtım arkadaşlar.130 metre kare dairenin yarı hissesine sahibim.608 tl ücret ödeyerek dilekçemi işleme koydurdum.ilk mahkeme ne zaman olur bilmiyorum.masrafı hakkında soruları olan ardaşlara yardımcı olabilmek için yazıyorum.ilk mahkemede neler yaşanır bilmiyorum bilen arkdaşlar tecrübelerini paylaşırsa memnun olurum.ben avukat tutmadan dilekçemi yazıp harcını ödeyip davayı açtım.avukatıl ücreti 3000 tl istedi avukat

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok 608 lira değeri kaçpara o daireninki ?

      Sil
    2. izale-i şuyu davalrında maktu harç olmakla birlikte dava açılırken bilirkişi ve gider avansı peişn alındığı için bu kadar bir masraf çıkmakta.Keza keşif esnasında da 500- 1000 arası bir keşif masrafı yatırmak zorunda kalacaksınız.

      Sil
  3. Ahmet bey telefon numaranızı verirmisiniz

    YanıtlaSil
  4. trbzonda ki arsalarım için ortaklık gıderılmesı amaclı dava acmak ıstıyorum yardımcı olabılcek bır arkadas yada avt varsa 0545 490 80 88 no dan bana ulasırsa cok memnun olurum

    YanıtlaSil
  5. ortalama izale ü şuyu davaları ne kadar sürüyor kaç ay bilen var mı? teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bunu hissedarların sayısı ölmesi,mirasçılarına ulaşılması tebligatların yapılması etkiliyor.En kısa dava yaklaşık 1 yıl sürmektedir.En uzunun sınırı yok 7 8 yıl sürdüğü de görülmüştür.

      Sil
    2. Dava sürerken (Arsa için söylüyorum) hisse devri yapılması yani payın bi başkasına satılması davayı düşürür mü ?

      Sil
    3. mirastan kalmışşsa zaten diğer paydaşlarında rızası olmadan satış imkansız olduğu için dava düşmesi söz konusu olamaz.

      Sil
  6. 25 sene önce yapılan bir evim var evi yaparken gece konduymuş komşunun arsasına 40 santimlik duvarım gecmiş ne yapabilirim

    YanıtlaSil
  7. Mahmut bey burda taşkın inşaat durumu söz konusu olabilir.İnterntten taşkın inşaaat ile ilgili araştırma yapmanızı tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  8. Mahkeme satış kararı sonrası ,kaç ay içinde satışını yapabilir.?? ve tarafımıza bilgi vermeden yapabilirmi.?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BUNUN İÇİN SÜRE VERMEK YANLIŞ OLUR,SİZE KIYMET TAKDİR RAPORU VE SATIŞ İLANI OLARAK İKİ KERE DAHA TEBLİGAT ÇIKACAKTIR.SATIŞ İLANINDA SATIŞ GÜNÜ VE SAATİ BELİRTİLİR

      Sil
  9. 2002 yılında vefat eden akrabadan intikal eden gayri menkulü hissedarlardan 1 kişiden gizleyip 12 yıl kira geliri sağlayarak menfaatlerine kullanmışlardır.
    Şimdiyse satış için vekalet istemekte, hatta izale-i şuyu davasında payına düşen miktarın azalacağıyla tehdit etmektedirler.
    1. Söz konusu mülkün tapusu halen ölen kişide olması gerekir, çünkü intikal için işlem bize iletilmedi.
    2. 12 yıllık kira bedeli payı talep edilebilir mi?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geriye dönük 5 yıllık ecrimisil talep etme hakkınız mevcut,ayrıca izale-i şuyu davalarında ihaleye çıktığında gayrimenkulün değerinin altında satılması da olasıdır.vekalet verme konusunda temkinli olun.

      Sil
    2. geriye dönük sanırım 5 yıllık kısmını ecrimisil olarak geri alabilirsin. halen hissedar isen. önceki yılları ise ödeme yapan kişiyi tespit edip. tanık olarak hatırınızda tutarsınız. ilamsız icra takibi yaparsınız. itiraz ederlerse mahkemeleşirsiniz tanığınızı gösterirsiniz

      Sil
  10. Merhaba benim karadeniZ de babadan kalma arazilerimiz var ancak tapu dedem üzerine yani babamin ve kardeslerinin tapusu yok.ama yerleri kendi aralarında paylaşmışlar ama kardeşlerden bazıları öldü babamda dahil.şimdi ise kardeşler bizim arazimiZe girip duruyor ve biz bunun önünü alamıyoruz.ne yapmamız gerekir lütfen yardım edin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İZALE-İ ŞUYU DAVASI AÇARAK BU ORTAKLIĞIN BÖLÜNEREK VEYA SATILARAK SON BULMASINI TALEP ETMELİSİNİZ

      Sil
    2. tapu halen dedeniz adına kayıtlı ve dedeniz sağ ise hissedar olmadığınızdan dava açamazsınız diye düşünüyorum. diğer yandan kullanım olarak yerleriniz belli ise zilyet olduğunuzdan kaymakamlığa başvuruda veya savcılığa şikayette bulunabilirsiniz.

      Sil
  11. merhaba
    bir arsamız var..ancak çok hissedarlı.ama biz gidip bişeyler yapmak istiyoruz.ancak parselasyonu yok.diğer hissedarlara ulaşamıyoruz. belediye izalei şuyu açın ortaklık giderilsin sonra parselasyon talep edin.sonrada evinizi yapabilirsiniz dedi.
    ne kadar bir süreç gerekir? mahkeme ne kadar zamanda sonuçlanır? parselasyon işlemi mahkemeden sonra uzun sürermi? bunlar için tecrübeli bir avukat varmıdır?
    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sema hanım davalar mirascıların cokluguna,ölüp ölmemesine vs diğer sebeplere göre değişkenlik gösterebilir.en az 1 yıl süreceğini söyleyebilirim.Ucu açık bir süreç.Mahkeme satıs surecınden sonra icra satıs memurluguna dosyayı sevkeder ve orda da işlemler devam edecektir.

      Sil
  12. izaleyi şuur la satış nasıl olur tabu ve diğer masrafların oranı kaç yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  13. izale-i şuyu ile satılan gayrimenkullerde 150 m2'ye kadar olan konutlarda %1, diğer gayrimenkullerde %18 KDV ödendiğini duydum, bu doğru mudur? Bunu ödememenin bir yolu var mı?

    YanıtlaSil
  14. rahmetli babamın üstüne ev var veraset yapılmıştı. Ben şimdi hakkımı almak istiyorum 4 kişiyiz mirasçı olarak. Aramızda anlaşmaya varamadık konu ile ilgili ne yapmalıyım. Artı üstüme kredi borcu var avukatlık olursam bu benim payımı miras paylaşımı olmadan etkilermi? konu ile bilgi almam mümkün müdür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ortaklığın giderilmesi davası açmanız lazım.Tapuda intikal yapılmışşsa mirascçılara bu kredi haczi konulabilir.Satış aşamasında da ilgili dosyaya banka avukatı alacağınız pay üzerinden alacağı miktar kadar hak talep edebilir.

      Sil
  15. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  16. Merhaba,

    Izale-i suyu davasi acarken miras olarak kalan bir ev ve 2 arsa var. ancak sadece 1 ev icin bu davayi acip o evin satimini saglamak ve sadece o evin parasini paylasmak mumkun mudur? yani bu davayi actigimizda diger 2 arsa miras mali olarak elimizde kalsin ama soz konusu 1 ev satilarak parasi paylasilsin?

    YanıtlaSil
  17. merhabalar kısaca bir sorum olacaktı almayı düşündüğüm arsa 450 metrekare arsa sahibi ile anlaştım ancak arsanın 2 metre karesi belediye ile izale-i şüyu durumunda.(sanırım belediyenin sgkya borcu varmış belediye hacizli) bu durumda tapuyu alabilirmiyim.yoksa arsa sahibi bu ortaklığı gidermelimi.bunun için mahkeme avukat masrafı felan ne kadar tutar acaba

    YanıtlaSil
  18. davalıların duruşmaya katılmaları zorunlumu davayı açan tek başına haledebilirmi davalılar gelmeyi gerek görmüyor yani sadece ortaklığın giderilmesi yani paylaşılması için

    YanıtlaSil
  19. merhabalar.250 m2 bir arsanin 235 m2 sine sahibim tapum var. 15 m2 si miras yoluyla bir akrabamizda. kendiai ile anlasamiyoruz satmiyor ne yapmaliyim. tesekkurler

    YanıtlaSil
  20. BABAMIZDAN KALAN ARSA NIN BÜYÜK ORTAĞI ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ İÇİN DAVA AÇTIĞINI SÖYLÜYOR.FAKAT BİZ ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİNİ İSTEMİYORUZ. ARSANIN BİR BÜTÜN OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİNİ İSTİYORUZ.BU ŞEKİLDE BİZİM İÇİN DAHA KARLI OLACAK.ÖRNEĞİN KAT KARŞILIĞI VERİLMESİNİ İSTİYORUZ.BU DAVAYI NASIL ENGELLEYEBİLİRİZ.???

    YanıtlaSil
  21. Merhabalar. Çok ortaklı bir arsa için izale suyu davası açtık ve vekaletleri bu davayı açması için diğer ortakların avukatına verdik. Benim avukatım farklı. Ancak karşı tarafın avukatı resmi gazeteye ilan vermemiş ve dava olmadı. Şimdi ben vekaletini alıp izalei suyu için başvurduğum da ne kadar beklemem gerekecek?

    YanıtlaSil
  22. merhbalar babam 14 kardeşler dedem öldü ve yerlerde paylaştırmadı ama herkesin yeri belli tapu yok imzayada yanaşmıyolar bende izalei şuu davası açabilirmiyim mahkeme herkesin yerini bölüp tapuyu verebilirmi?
    dava ne kadar sürer ?
    maliyeti ne kadar olur?

    YanıtlaSil
  23. İmar çalışmaları öncesinde 8100m2 tarla da 212 m2lik arsama 2 katlı kaba inşaatta kalan bina yaptım. İmar çalışmaları sırasında yan tarafımdaki arsa yola giden kısımdan sonra benim arsa ile tevhid işlemi yapılmış 2 yıllık ve 3 aylık süre aşıldığı için dava açamadım. Fakat karşı taraf hissesini emlakçılık yapan bir akrabasına satmış. Yeni hissedar 2 katlı binada kendi payı olduğunu iddia ederek fahiş bir fiyat istiyor. Ne yapmam gerekir bu konuda bana yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
  24. İmar çalışmaları öncesinde 8100m2 tarla da 212 m2lik arsama 2 katlı kaba inşaatta kalan bina yaptım. İmar çalışmaları sırasında yan tarafımdaki arsa yola giden kısımdan sonra benim arsa ile tevhid işlemi yapılmış 2 yıllık ve 3 aylık süre aşıldığı için dava açamadım. Fakat karşı taraf hissesini emlakçılık yapan bir akrabasına satmış. Yeni hissedar 2 katlı binada kendi payı olduğunu iddia ederek fahiş bir fiyat istiyor. Ne yapmam gerekir bu konuda bana yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
  25. izaleyi şuyu davasında karar alındı ilan için para istendi bu durumda davadan vazgeçilebilir mi yada dava para temni için ne kadar süre ile bekletilebilir.

    YanıtlaSil
  26. merhabalar ,babadan kalma 120m kare aras üzerinde 2 daireli yerimiz var anlaşamıyoruz.ortaklığın giderilmesi davası açtım ancak paydaşlardan biri kayıp bu durumda süreç nasıl işler yanıtlarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  27. Merhabalar babannemin ve rahmetli kardeşlerinin üzerine kalan arsanın üzerinde binalar var bizimde yeni haberimiz oldu avukat izale-i şuyu davası açmış fakat süreçleri nasıl ilerler üzerine binalar yapılmış ve ne kadar sürer o binaların itraz hakkı varmıdır süreç uzar mı? şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  28. selamlar bizim davanın sonuna gelindi alacaklı olan kişiyle anlaşamıyoruz mallar satışa çıkacak diye kagıt geldi acaba satışa çıkmadan mallar borçlu olan kişinin hissesi nasıl alınabilir izaleyi suyu davası açtılar bize teşekkürler

    YanıtlaSil
  29. hepsi paragöz dinleri imanı para bunların

    YanıtlaSil
  30. Hakan ben ist bilgi almak istiyorum biz 5 kardeş ölüm verasetmesini çıkardım 2 kardeş verasetnamede imza vermedi 3 kardeş biz veraset için işlemleri tamamladık ve 2 kardeşim hisslerini tapu müdürlüğünde bana devir etti ve şimdi diğer 2 kardeş pay dağılımı için yanaşmıyor bunlar pay dağılımı için yanaşmazlarsa ne yapmalıyım bu mahkeme beni sonuca götürürmü acaba?

    YanıtlaSil
  31. merhaba bizim 13 ev hisseli .bir evi belediye istimlak etti parasını diğer hissedarlara da ortak yatırdı.ev sahiplerinden bazıları ve hatta bazılarının çocuklarıda vefat etmiş.hissedar sayısı 84 leri buluyo.birbirlerine imza vermeleri gerekiyo ama bu da tam olarak gerçekleşleştirilemedi.bizim evin üç tarafı yol olmasına rağmen ayrılamıyoruz onlardan. çok müşkül durumdayız. ne yapmamız gerekiyo?

    YanıtlaSil
  32. mrb kolay gelsin dedem 12 yıldır yatalak hasta ve gözleri görmememkteydi 26.10.2014 tarihin de vefat etti.dedem bu esnada ev aldı fakat tapusu daha çıkmamıştı dedem öldükten sonra mı ölmeden mi tapu aldığını bilmiyoruz fakat anaannem tapunun kendisine ait olduğunu söylüyor.bu evin parası dedeme babasından tarla istimlakı sonucu bdevletin banka hesabına yatırdığı paradır evi bu şekilde almıştır.evi aneannemin dedemi oyuna getirip(gözleri görmediği için) tapuyu üstüne yaptığını düşünüyoruz dedemin 2.evi kendi adına tapuludur ve annemler 4 kız kardeş anneleriyle beraber 5 verese aneannem izaleyi şuurla tehdit etmekte bizleri.benim sorum şu olacak: DEDEMİN GÖZLERİ GÖRMEDİĞİ İÇİN 12 SENEDİR DEVLETTEN AYLIK ALMAKTAYDI GÖZLERİ GÖRMEYEN Bİ İNSANIN ZAAFİYETİNDEN YARARLANARAK ANEANEM TAPUYU KENDİ ÜSTÜNE YAPTIRMIŞTIR Bİ BU OYUNU BOZABİLİRMİYİZ MAHKEÖEYE VEREREK AKLİ DENGESİ DE 12 YILDIR YATALAK OLDUGU İÇİN DEDEMİN BOZULMUŞTU LÜTFEN YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİZ ANEANNEM KIZLARINA ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPIYOR RESMEN YARDIMCI OLUN...!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence anneannenin ölmesini bekleyin hiç uğraşmayın

      Sil
    2. taşınmaz alımlarında alım yazılı şekle tabidir. yani tapulu alınmadı demek olmaz. dedeniz ölmeden önce taşınmazın tapusu alınmışsa dedeniz ölmemiş olduğundan mirasçı pozisyonu olmadığından evi anneannenin üzerine olabilir. ancak evin alınan tapusu dede öldükten sonra alınmış ise iş değişir. keza dede öldükten sonra tapu alındığından ve tapu alındığı gün ödeme yapılmış ve tapu harcı yatırılmış sayılacağından dedenin parası diğer mirasçılardan saklanmış gibi olur diye düşünüyorum. yani dedenin nakit serveti öldüğü andan itibaren tüm mirasçıların tamamına intikal etmiş olur. öldüğü an bankada parası var ise o parayı artık sadece eşi çekemez. tüm mirasçılara eşit şekilde dağıtılır.

      Sil
  33. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  34. selamın aleyküm size bi sorum olucak yardımcı oluranız sevinirim bizim 4 katlı dairemiz var fakat annem bi daireyi satmış hakkını almış ama ortaklaşa gitmiş sanırım amcamlarda var bizim orda hakkımız yok biliyouk seneler sonra amcamın eşi söledi sizin burda hakkınız var niye ugraşmıyosunuz diye bende bunun üzerine tapuya gittim 3 katlı dairedede hissemizin olduğunu hak sahibi olduugumuz öğrendik bunun üzerine avukat tuttuk mahkemeye verdik ortaklığın giderilmesi ile ilgili de dava açmış avukat ınlarda bize tebligat göndermiş biz onların hakkını verdik emakcı üzerinden yapılıyodu işlemler acil işimiz cıktı ordan çıkmak zorunda kaldık emlakçı halledi sandık bütün mallar yengemin üzerine giçmiş diye yazdırmışlar bizde bunu reddettk dava 1 seneden beri sürüyo sizce nasl sonuçlanır şimdiden tşkler

    YanıtlaSil
  35. izale i şuyudan önceki yazılmış olan belediye cezaları izaleyi şuyudan sonra kime gelir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. belediye cezayı yapı için kesti ise yapı sahibi sorumlu olması gerekir. ancak ceza borç taşınmazın aynından doğan borç ceza ise satış yapılması halinde öncelikle bu borçların miktarı satış miktarından düşülür. belediyeye ödenir. ödenmeden tescil işlemi yapılmaz.masraflarda çıktıktan sonra geri kalan hissedarlar arasında bölüşülür diye biliyorum. .

      Sil
  36. selamın aleyküm sizebenimde 1 sorum olucak. ortaklığın giderilmesi ve tarla paylaşımı hakkında.dedem vefat etti 20 yıl oldu. yaklaşık 50 dönüm tarlayım amcamlarla babam kullanıyordular. babam be amcamda vefat etti 5-10 yıl oldu . şimdi dedemin 8 çocuğu var 4 erkek 4 kız. Ben kendim dilekçe yazıp annem başvursa masraflar mal paylaşımında 8 hissedar arasında nasıl paylaştırılabilir biraz karışık oldu..

    YanıtlaSil
  37. Merhaba Mahkemede paylaşılmış olan mirasın paydaşlarca birbirine satışı mümkünmüdür

    YanıtlaSil
  38. Selamlar bir arazi var 2 hisseli bu arazi üzerinde 3 katli binamiz var hissenin 3/1 bizim dolayisiyle diğer hissedarin üzerinde 2 kat gozukuyorbiz 3 katli evinizi üzerinize almak istiyoruz evde karesi tarafin hakki yok evi babam yaptirdi imza ver yeri bölelim evi üzerimize alalim diyoruz yanasmiyor mahkeme acmayi düşünüyoruz nasil bir dava acmaliyiz ve sonuçları nasil olur yardimci olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  39. merhaba arkadaşalar.bizimde ailemizden kalan 32.000 dönüm hisseli arsalarımız var(hissedarlar 40 civari) fakat hissedarların çok oluşu ve paylaşmaya yanaşmaması nedeni ile 20 yıldır böyle duruyor.3200 dönüm parsellenmiş şekilde duruyor.bu yerin 15.000 yani yarısı benim üzerime geri kalanı diğer akrabalarımın. bemin şunu yapma hakkım olabilir mi.sadece 15.000 metre karelik hakkım olan bu yerin(ortaklığın giderilmesi şeklinde) satışını yapabilirmiyim?Yoksa hepsinin mi satış yapılması lazım.teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  40. Merhaba;
    Babam vefat etti biz 3 kardeşiz ve annem var. 1 adet yaklaşık 10.000 tl değerinde araç kaldı. kardeşlerimin birinin üzerinde haciz var araca işletmişler satış yapamıyoruz. İzaleyi şüyu yapmak istiyorum. nasıl yaparım. avukat yerine kendim açsam yaklaşık ne kadar masraf gider ve ne kadar zaman alır. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  41. Merhaba , kolay gelsin. Öncelikle alakanızdan ötürü çok teşekkür ederim. annemle babamın evlenebilmesi için , dedem kardeşinden borç para alıyor ve büyük amcam dedeme açık senet imzalatıyor. aradan yıllar geçiyor dedem ve babam vefaat ediyor ve kendisine ait 10 ve ya 11 dönümlük bir arazi bize kalması gerekirken büyük amcam elindeki açık senetle dedemi borçlu çıkartıyor. daha sonra 2006 yılında izalei şuyu yoluyla devlet bu toprakları ihale ile satıyor. tabii bizim bu gelişmelerden hiç haberimiz olmadı. ziraat bankasına hesap açtırmak için gittiğimde bankada çalışan personel bana " hesabınızda 27,848,77 krş var fakat blokeli , icrada " dedi. bi an korktum ve eve gelerek aileme anlattım durumu. sonra kardeşlerimde gitti bankaya bir baktık ki her birimizin hesabında aynı para var 27,848,77 kuruş. blokeli icralı. bu ne demek oluyor bizim alabileceğimiz bir paramı yoksa amcamın açık senet imzalatmasıdan dolayı dedeme ait olan borcun bizim üstümüze kalmasımı demek ? birde halam var halamda da 28bin küsür lira var fakat 2 kere yatırılmış. lütfen yardımcı olur musunuz. sevinsek mi üzülsek mi cidden bilemediğimiz bir durum.

    YanıtlaSil
  42. Merhaba annem ve 4 biladeri yani dayılarıma ait bir tarım arazisi var 5 eşit hissesi mevcut hissedarın birine dayımın birine ulaşamıyoruz. Biz yıllar önce bu hisseleri satın aldık ve tapu yıkımı yapmadık simdi kayıtı almak istiyoruz fakat dayıma ulaşamıyoruz izali şuru olarak nasıl alırız yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  43. selamlar 5 hıssedarız bınamız var 2 adet değerine 500bıne satmak ıstedik 370 e alıcı cıktı satmak istyoruz fakat 4 hıssedar kabul ediyo 1i kabul etmıyo bınalar mıras kaldı 5 e bolundu ..... 150 bın verin ımza atarım dyor bunun cozumu nedir bılgı verrmısınız yada 0539 886 58 93 ten bana ulasınız

    YanıtlaSil
  44. selamlar 5 hıssedarız bınamız var 2 adet değerine 500bıne satmak ıstedik 370 e alıcı cıktı satmak istyoruz fakat 4 hıssedar kabul ediyo 1i kabul etmıyo bınalar mıras kaldı 5 e bolundu ..... 150 bın verin ımza atarım dyor bunun cozumu nedir bılgı verrmısınız yada 0539 886 58 93 ten bana ulasınız

    YanıtlaSil
  45. 4000 m2 parsel arsada 12 hissedardan 300 m2'ye sahibim. Büyük bir firma buraya bina yapmak istiyor. Bizim aleyhimize bir kaç maddesi olan bir sözleşmeyi ortakların çoğuna imzalatmış. 4 hissedar olarak bizim de toplam 950 m2 civarında bir hissemiz var. Bizler bu sözleşmeyi düzeltsin öyle imzalayalım dedik kabul etmedi. Bende şimdi size dava açıp elinizden alacam diyor arsayı. Sorum şu firmalar bu davaları hemen açıyor mu yoksa konuyu zorlayarakta olsa çözmeye mi çalışıyor. Yani davaların seyir süreci ne. Kaç yıl ortalama sürüyor. Ayrıca mahkemeye gitse bu 950 m2 arsayı dışarıdan 3. Kişiler veya yine arsası satışa çıkanlardan birisi de alabiliyor mu. Kısacası siz bu durumla karşılaşsaydınız ne yapardınız

    YanıtlaSil
  46. biz yedi kardeşiz 5 kardeş babam dan kalan binayı ve aynı binadaki dükkanı kullanıyorlar bende ortaklığın giderilmesi davası açtım dava uzun sürecek gibi gözüküyor kardeşlerimin binayı kullanmalarını nasıl engellerim sulh hukuk mahkemesi tahliye kararı veya kira geliri ne tedbir gibi uygulama yaparmı bana geri dönerseniz memmun olurum murselozger448@gmail.com

    YanıtlaSil
  47. bir evimiz var ortak amcamızla 23 yıldır oturuyoruz.kendisi engelli 6 yıldır şimdide ben güneş görmüyorum diye ben oturucam diyo.Ailemde kabul etmiyo.Amcam mahkemeye verecek.bizi bilgilendirirseniz sevinirim.mahkeme ne zaman olur nasıl bir yol izlemeliyiz.evimiz elimizden alınabilir mi

    YanıtlaSil
  48. Merhaba bilgileriniz icin cok tesekkur ederiz..bizim sorunumuz babam ve amcama ait 1/2 tarla var bunun icinde bide harabe ev gorunen yikik yer var amcam evde benimde hakkim diyor bi odasini kendi aldi bi odasi bize ait,bu yikik ev olan taraf bize ait sozde paylasildi ama amcamgil bizim tarafi isgal ediyor kendi yerinden 1 cm bize vermiyor bu durumda izalei suyu davasi acilacagini yazmisiniz ben satmak istiyorum ortakligim bitsin ama karsi amcam satmaz ise biz nasil satacagiz nasil belirlecek yer mahkeme ilemi..

    YanıtlaSil
  49. Merhaba babamlar 3 kardeş annesi vefat etti annesinden kalan yerlerde hisse payı tarla mevcut ama hisseler bölünmedi ..babam ın kefillikten dolayı bu hisselere varlık yönetimi icra işlemi başlattı..bu hisseleri varlık yönetimi satabilirmi

    YanıtlaSil
  50. merhaba 5 kardeş bir arsamız vardı kardeşim bize sormadan arsayı veraset ilamıyla herkesin hissesi oranında pay etmiş yani ayrı ayrı tabulatmış kendi payınıda satmış sattığı koperatif şimdi izalei şuya verecem diyor yada kat karşılığı verin diyor ne yapılabilir?

    YanıtlaSil
  51. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  52. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yargıtay’a Göre Boşanma Sebepleri

Yargıtaya göre boşanma sebepleri nelerdir? İşte bu yazımda bunlara ayrıntılı değineceğim. Yargıtay’ın boşanma sebepleri olarak saydığı ko...